Učinkovitost referenčne službe v slovenskih splošnoizobraževalnih knjižnicah - Lesnik, Blaž (Knjižnica, 1998)
Pri raziskovanju vzorcev referenčnega vedenja je nujno načrtno preučevanje uporabnikovih izkušenj pri referenčnem procesu. Kot odgovor na kanadsko študijo avtorjev Dewndney, P. in Ross, C.S. (RQ, Winter 1994, str. 217-230), smo skušali raziskati učinkovitost referenčne službe v nekaterih splošnoizobraževalnih knjižnicah v Sloveniji. Šestintrideset študentov iz višjih letnikov študija bibliotekarstva je zastavilo 73 različnih referenčnih vprašanj. Več kot dve tretjini zastavljenih vprašanj je bilo tematskega tipa.
Keywords: splošnoizobraževalne knjižnice; referalna dejavnost; evalvacija; Slovenia; Slovenija