Odnos ljudi do zlatovranke Coracias garrulus na posebnem območju varstva (SPA) "Doli Slovenskih goric" - Zakšek, Barbara (Acrocephalus, 2004)
Na posebnem območju varstva Doli slovenskih goric smo ugotavljali, ali so Ijudje pripravljeni aktivno sodelovati pri varstvu zlatovranke Coracias garrulus. Zbirali smo tudi ljudska imena za zlatovranko in podatke o njeni nekdanji in trenutni razširjenosti. Anketirali smo 203 domačine, 100 moških in103 ženske, vsi so bili starejši od 30 let. Ljudje so za zlatovranko najpogosteje - uporabljali imeni zlatovrenka in zlatovrarzka, redkeje pa Laškavrana in zlata vrana. Ime zlatovrenka so uporabljali v izpeljankah zlatovrerzkla in zlatovrenklja. Od domačinov smo izvedeli za njenih sedem nekdanjih gnezdišč, in polovica anketiranih je bila pripravljena aktivno sodelovati pri njenem ohranjanju. Zlatovranka je zato primerna karizmatična vrsta z velikim varstvenim potencialom na obravnavanem območju. Menimo, da bi bila izvedba projekta varstva zlatovranke z aktivno vlogo domačinov uspešen način za ohranitev in povečanje populacije te močno ogrožene vrste v Sloveniji.
Keywords: Ankete; Attitude; Birds; Odnos; ogrožene vrste; Ptice; Questionnaires; zlatovranka