ISO 14000 - Namen okoljskega standarda in njegove posledice - Praznik, Miha (Strojniški vestnik, 2000)
Poslovno preživetje podjetja v sodobnem svetu, ki je zaznamovan z mednarodnim trgovanjem, je odvisno od mnogih dejavnikov, npr. svobodnega trgovanja prek državnih meja ter možnosti konkuriranja pod enakimi pogoji. Svoboden pretok blaga in storitev brez ovir trgovanja je želja vsakega proizvajalca in dobavitelja. Standardi so že dlje časa povezani s trgovino, njihova uporaba namreč lajša trgovanje z blagom in storitvami, zato jih sprejemajo prodajalci in kupci. Standardi , kakor so ISO 9000 (standard kakovosti) in ISO 14000 (okoljski standard), s svojo vsebino še posebej prispevajo h kakovostnejšemu trgovanju v sodobnem svetu globalne trgovine. Članek opisuje družino mednarodnih okoljskih standardov ISO 14000 ter predstavlja področja uporabe posameznih standardov. V članku je prikazana tudi primerjava standarda upravljanja z okoljem ISO 14001 s sedanjo metodologijo Evropske zveze - ENEM ter razširjenost certificiranja po ISO 14001.
Keywords: ISO 14000; ISO 14001; ISO 9000; ENEM; upravljanje z okoljem; vplivi na okolje; natural environment; okolje; ecology; ekologija; ekološka politika; kvaliteta; zagotavljanje kvalitete; standardi; ISO 14000 standardi; ISO 14001 standardi; ISO 9000 standardi