NAŠI DELEGATI NA KONGRESU ZSS Poudarek izobraževanju Od 11. do 13. oktobra ietos je bil v Cankarje-vem domu 10. kongres slovenskih sindikatov. Med 786 delegati se ga je udeležllo tudi 56 delegatov iz naše občine. Vladimir Tkalec je sodeloval pri delu komisi-je za uresničevanje politike gospodarske stabi-lizacije in je v svoji razpravi poudaril, da je v prizadevanjih za nadaljnji gospodarski razvoj družbe velikega pomena ustrezno organiziran in učinkovit vzgojnoizobraževalni sistem. De-lavcu samoupravljalcu je treba zagotoviti mož-nost, da na svojih spoznanjih in praktičnih iz-kušnjah iz dela in osebnega življenja gradi no-vo spoznanje in se usposablja za funkcije, ki jih vsakodnevno opravlja. Pri tem je doslej največ storila prav Delavska univerza in zato jo mora-mo še naprej razvijati kot pomemben in nena-domestljiv element izobraževalnega sistema. Lojze Pajk je govoril o težavah dijaških do-mov pri pridobivanju dohodka, posebno pa se je dotaknil problemov glede prehrane v teh domovih, saj so se cene živil močno povzpele, cene oskrbovalnin pa so ostale enake. Tako se zmanjšujeta kakovost in količina hrane, kargo-jence sili iz domov. Tako odhaja iz območja družbene vzgoje najplemenitejši reprodukcij-ski material naše družbe. Viljem Trampuš je govoril o težavah glasbe- nikov pri nabavi osnovnih sredstev (glasbenih instrumentov), ki si jih morajo sami kupovati, sicer bi ostali brez kruha. To pa je anomalija, saj bi po tej logiki tudi delavec moral imeti svoj stroj, če bi hotel delati. Drago Flis, ki je razpravljal v komisiji za ure-sničevanje politike združevanja dela in sred-stev, je poudaril pomen podružbljanjadejavno-sti, za katere ima družba še poseben interes. Dejal je, da je pri tem najpomembnejša radiodi-fuzija, ki močno sodeluje pri odločanju o naj-pomembnejših vprašanjih družbenega razvoja. Prav zato je treba zagotoviti okrepljen družbeni vpliv pri t3j dejavnosti, saj s svojo funkcijo posega v življenje vsakega delovnega človeka. Anton Jakoša je govoril o pomenu turistične dejavnosti, še posebej o vlogi gostinstva pri zagotavljanju celoviteturističneponudbe.Tuje še veliko težav. Kažejo se v neenotnih kriterijih za delitev osebnih dohodkov, neenotnih meri-lih in osnovah za ugotavljanje dejanskega pri-spevka delavca k ustvarjanju dohodka, in dru-gih, ki povzročajo, da se vse manj gostincev zaposluje v svoji panogi. Prav zato je strokovno usposobljenih gostincev vse več v drugih de-javnostih, kakovost gostinskih storitev pa pada. Jurij Popov