418 O razstavi mlekarskih pridelkov na Dunaji. Po uradnem sporočilu. (Dalje m konec.) Za 15—20 kosov (vsak kos, podoben opeki, tehta 1 funt) treba je 1 funt soli. Zdaj se spravi sir na police, ki so vodoravno ležeče deske. Sirarni hram mora biti suh in dobro zračen. V njem mora biti tudi peč, da se more urediti gorkota, ki je potrebna za dobro iz-zorevanje sira. Najboljša gorkota je okoli 12 — 15 stop. R. Sir se postavi na rob, a treba paziti, da se sir ne dotika sosednega sira; vsak dan se obračajo kosi in s solno vodo mažejo , ki se izteka po dotični mizi; čez nekoliko dni se prestavijo na druge police. S tem se more doseči, da ie sir okusen in mehek, in da kmalu d t J ' ozon. Pri celem opravilu potrebna je največa snažnost. Police morajo vedno biti čisto oprane, širni kosi nemudoma očiščeni od nesnag in plesnobe. Sir je dozorel, ko dobi lepo, rumeno barvo, ko postane mehek in upogljiv. To se izvrši v d —6 tednih. Pri napravi takega sira, ki je enak slovečemu Lim-burškemu, se večkrat dogode sledeče napake: a) Sir se razpoka. Vzrok temu utegne biti prenizka toplina v sirarnem hramu, ali pa hud prepih zraka, pa tudi če se je že preveč ohlajeno mleko sirilo. Popravi se to, da vse to natančno izvršujemo. b) Sir postane trd. To se dogodi, če se sir premalo pere s solno vodo. c) Sir raz te če. To se zgodi posebno v gorkem poletnem času. To se more odstraniti, da se v poletnem času močneje siri (več sirila dolije), kar sicer dobrota sira nekoliko kvari. Tudi se mora opustiti predolgo pranje sira s solno vodo; toplina v sirarnem hramu se mora znižati kolikor je le mogoče. d) Sir je preveč skutast. To vzročuje prepičlo iztiskovanje, pičlo solenje; tedaj je treba paziti na dobro iztiskovanje in solenje. e) Črvi v siru. Ti se zarede posebno v poletnem času. Treba je skrbeti, da so hrami dobro zavarovani muh. Okna treba je prepreči s pajČolanom. Sirar mora večkrat preiskavati sire na policah in nemudoma iztrebiti napadene kose. Slednjič omenimo se to, da se bokal mleka izplača z 10 krajcarji doma v hlevu , zraven tega pa še ostane domd siratka, s katero se svinje pitati dado in tedaj gotovo tudi nekoliko velja. Stroški za napravo so že odbiti. Funt takega sira se prodaja po 40 do 50 soldov in stroški za napravo enega funta so računjeni na 4 solde. — Gotovo tedaj je taka poraba mleka po bribskih krajih, ki so oddaljeni od mest, jako koristna, in gospodarji po hribih morejo spečati z napravo takega sira vse mleko prav dobro. Ker je naprava takega sira, ki ga hočemo imenovati opekovca (ker ima podobo opeke ali cegla), jako lahka, ker zahteva malo uprave, ne kotla, ne velike tiskalnike, nadejati se je, da se bodo naši živinorejci tega poprijeli in tako povzdignili svoje blagostanje. Le umna živinoreja bo vas, dragi gospodarji po hribskih krajih, pripeljala do večsga blagostanja.