Ljutomer med slovensko osamosvojitveno vojno leta 1991 - Kocjančič, Klemen (Kronika (Ljubljana), 2022)
Pričujoči članek na podlagi povojne literature prikazuje najpomembnejše dogodke v Ljutomeru in neposredni okolici med slovensko osamosvojitveno vojno leta 1991. Predstavljeno je obdobje neposrednih priprav na razglasitev slovenske samostojnosti ter priprav milice in teritorialne obrambe na njeno vojaško obrambo. Predstavljeni so tudi najpomembnejši dogodki na območju ljutomerske občine, kjer je prišlo do neposrednih spopadov z Jugoslovansko ljudsko armado, ter nekateri spopadi na ozemlju ljutomerskega območnega štaba teritorialne obrambe. Uspešno delovanje pripadnikov teritorialne obrambe in milice je pomembno prispevalo k obrambi samostojne Slovenije, s čimer se je končalo zadnje poglavje v vojni zgodovini tega območja.
Keywords: Jugoslovanska ljudska armada; milica; slovenska osamosvojitev; teritorialna obramba; Vojna v Sloveniji (1991)