Funkcije metafor v literarnem delu - Pavlič, Darja (Primerjalna književnost, 2001)
Članek po pregledu glavnih razvojnih stopenj v teorijah metafore predlaga tipologijo, po kateri imajo metafore v literarnem delu tematsko funkcijo (sooblikujejo njegove teme), tekstno funkcijo (so relevantne za notranjo zgradbo dela) in stilno funkcijo.
Keywords: literarna teorija; literary theory; stilistika; stylistics; metafora; metaphor