Morfometrična in kronostratigrafska analiza ter paleoklimatska razlaga jamskih sedimentov v Divjih babah I, Slovenija - Turk, Ivan (Arheološki vestnik, 2001)
Na podlagi novih datacij ESR in analize klastičnih sedimentov so bile ocenjene relativna paleotemperatura, vlaga in hitrost sedimentacije v času nastajanja sedimentov v profilu paleolitskega najdišča Divje babe I (Slovenija). Analiza sedimentov temelji na izbranih morfoloških in drugih lastnostih klastičnih sedimentov. Relativna ocena paleotemperature je interno preverjena s pelodno analizo. Kronostratigrafski in morfometrični izsledki so bili primerjani z globalnimi paleoklimatskimi zapisi. v jedrih ledu in globokomorskih ter terestričnih sedimentov. Na podlagi dobre primerljivosti jebilo kronološko mesto domnevne musterjenske piščali postavljeno v Dansgaard-Oeschgerjev dogodek 14 v OIS 3, mesto ostalih najdb pa od vključno Dansgaard-Oeschgerjevega dogodka 8 v OIS 3 do vključno Interglaciala v globalni kronologiji zadnjega glacialno-interglacialnega ciklusa.
Keywords: Divje babe I; jamska arheologija; kvartar; moustérien; paleoklimatologija; sedimenti; starejša kamena doba; stratigrafija; stratigraphy