Razmerje med informacijo in interpretacijo - Kavur, Boris (Arheo (Ljubljana), 2005)
Avtor predstavi kritiko nekaterih novejših interpretacij procesa neolitizacije na vzhodni jadranski obali. Pravi, da te intrepretacije in modeli temeljijo naarheoloških podatkih, ki so sproni in uporabljani nekritičnop. Svoje trditveavtor ilustrira s primeri z najdišč Podmol pri Kastelcu, Pod Črmukljo in Crvena Stijena.
Keywords: arheologija; jamska najdišča; neolitik; neolitizacija