The effect of binder on chemically precipitated hydroxyapatite during spray drying - Baştan, Fatih Erdem (Materiali in tehnologije, 2013)
Sinteza primernega prahu kalcijevega fosfata za termično naprševanje, povezana z želenimi lastnostmi, je osnovna in ključna faza pri izdelavi biokeramičnih prevlek. Uspešnost, zdržljivost in kvaliteta biološke prevleke v živo je močno odvisna od morfologije prevleke, fazne sestave, velikosti delcev in kristalnih zrn napršenega prahu. Za zagotovitev zelo zanesljivega premaza se priporoča uporaba prahu z okroglimi delci določene porazdelitve velikosti zrn. Cilj tega dela je izdelati prah hidroksiapatita (HA) z metodo kemijskega izločanja, s preoblikovanjem z atomizacijo in preiskati učinek veziva na strukturo prahu, da bi dobili vpogled v načine priprave in karakterizacijo HA-prahov z atomizacijo. Kot veziva so bili uporabljeni etanol, čista voda in polivinil alkohol, (PVA) + etanol. Pri atomizaciji so bile uporabljene različne temperature. Nato je bila pregledana morfologija atomiziranega prahu. Karakterizacija vzorcev prahov je bila izvršena z vrstično elektronsko mikroskopijo (SEM), rentgensko difrakcijo (XRD), energijsko disperzijsko rentgensko spektroskopijo (EDX) in induktivno sklopljeno plazmo (ICP).
Keywords: hidroksiapatit; kalcijev fosfat; atomizacija; precipitacija