80 Žalostna prigodba. Na Koroškim smo brali iz vaših čednih novic, de vi Slovenci na Krajnskim že iz krompirja kruh delate, in tako radi na suhim ostanete **): pri nas se pa mokrota bolj poljubi; ni toliko opraviti; zakaj mokro jaderno skoz gerlo smukne. Dela se pri nas iz repice (krompirja ali konstanjov) žganje, de bi skoraj v stavo šli, več, ko per vas vina perdelujete? Nekteri skoz 8 mesencov po dva, tri, štiri polovnjake dan na dan napravijo, in eden je, kterimu 1000 oni ali veder vsaki dan natece. Serkajo ga pa tudi, de je kaj! že otroku v zibeli se ponudi; pije ga mlad in star, ženstvo in možtvo, zdrav in bolan, in zakaj bi ga ne? saj je take cene, kakor v nekterih krajih dobra voda,pa tudi večidel nam ga gospodje žgejo. Ali kam bomo po ti cesti prišli? Kamor namerijo iti, naj vam resnična pergodba pretečeniga posta, ki seje blizo O bi rja perpetila, pokaže. Priden oženjen rudar (knap), oče nekih otrok, je obljubo storil žganja se anati;ali kader na goro v jame pride, njegovi tovarši z njim večkrat vajže delajo, enkrat ga pa le napeljajo žganje pokusiti in ga jim kupiti. Kader občuti, de že ima več ko zadosti, se pitja odstavi, pa tovarši posilim v njega vlivajo, ga raztegnejo na klop, pogernejo z rjuho, **) Bog daj, de bi to res bilo! Vredništvo. ga začnejo z žganjem poškropiti, in še druge norčije vganjati. Ko na dom pride, se vleže in čez dva dni ga na pokopališe nesd. — Duhoven so pri ti žalostni prigodbi z živo besedo na grobi okoli stoječim v serce segli, pa kaj? ,,Pijanec se ober-ne, kader se prekucne." Perjazni bravci, ali kliče kaj to na pomoč? *) — Boljši je suha repica, kakor mokra! Rumar. *) Po več krajih so se jele druživa treznosti in zmernosti napravljati, ktere so že veliko ljudi pijančevanju otele; na Poljskim oštarije , kjer žganje točijo, že zlo prazne stojijo. Kdaj bo pri nas ta dan zasijal ? Vredništvo.