Language, gender and identity - Perović, Slavica (Javnost (Ljubljana), 2012)
Članek proučuje medsebojno povezanost spola in jezika ter spola in identitete.Ustrezen okvir proučevanja bo obsegal teorijo nadvlade, teorijo razlik in teorijo performativnosti. Sedanji položaj predmeta proučevanja v Črni Gori do neke mere odseva kronologijo raziskovanja teh kategorij in zgodovinsko zaporedje njihovega pojavljanja. Trdni dokazi gredo v prid glavnim postavkam teorije nadvlade (Lakof 1974), ki se izraža predvsem v označenosti (ženske) članice v nasprotju z neoznačenostjo (moškega) člana. Obenem je spolni ne-paralelizem, prisoten v javni in zasebni sferi, našel plodna tla v črnogorski mentaliteti, vedenju in splošni kulturi izrazite patriarhalnosti. Najbrž bi bila teorija razlike nominalno najboljša teorija zaopisovanje položaja spola v Črni Gori: razlika kot nenamerna nadvlada (Tannen 1990) in "različen" v pomenu "slabši", ko se le-ta nanaša na žensko. Hkrati bi bila teorija performativnosti (Butler 1990, 1997), ki zavzema stališče, da spol pomeni vedenje in delovanje, ne zgolj obstajanje, zelo primerna za razumevanje različnih pojavljanj identitete spolov. Ne glede na vse teorije pa mediji močno vplivajo na ohranjanje tradicionalne vloge ženske (in moškega), čeprav z novim besednjakom.
Keywords: spol; spolna diferenciacija; enakost spolov; gender equality; jezikovne pravice; izražanje