Proteze za osebe po amputaciji obeh zgornjih udov - Burgar, Matej (Rehabilitacija (Ljubljana), 2017)
Uvod: Amputacije zgornjih udov so veliko redkejše od amputacij spodnjih udov. Natančnega števila ne poznamo, ker v večini držav nimamo registra oseb po amputaciji uda. Prav tako ne poznamo števila oseb po amputaciji obeh zgornjih udov. Pri osebah po amputaciji obeh zgornjih udov v literaturi prevladuje mnenje strokovnjakov, da osebe potrebujejo protezo. Z višanjem ravni amputacije se zmanjšuje možnost oskrbe z nastavki. Na voljo imamo pasivne ali aktivne proteze. Pasivne so večinoma namenjene povrnitvi videza, čeprav si lahko osebe z njimi pomagajo tudi pri številnih opravilih. Namen naše naloge je bil pregledati, katere vrste protez uporabljajo osebe po amputaciji obeh zgornjih udov v Sloveniji in za katere aktivnosti jih uporabljajo. Metode: Pregledali smo medicinsko dokumentacijo vseh oseb po amputaciji obeh zgornjih udov, ki so v letih 2010 % 2015 vsaj enkrat obiskale našo ambulanto za rehabilitacijo oseb po amputaciji zgornjega uda in ročno protetiko. Rezultati: V obravnavanih petih letih je našo ambulanto obiskalo sedem oseb z amputacijo obeh zgornjih udov, starih od 16 do 53 let. Pri vseh je bila vzrok amputacije poškodba. Vsi razen ene osebe, ki je bila slepa, so dobili proteze. Po prvi namestitvi protez in zaključeni rehabilitaciji so proteze uporabljali od ene ure do 12 ur dnevno. Vse osebe so dobile nastavke za osebno higieno in hranjenje. Pet oseb je bilo napotenih v ambulanto za voznike s posebnimi potrebami. Zaključek: Oseb po amputaciji obeh zgornjih udov je tudi v Sloveniji malo. Za uspešno rehabilitacijo bi morali vsi imeti možnost oskrbe z električnimi protezami oziroma bi morala biti oskrba z električnimi protezami za osebe po amputaciji obeh zgornjih udov pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.
Keywords: amputacija; amputation; avtomobile driving; prostheses; Prostheses and Implants; proteza; rehabilitacija; Rehabilitation; upper limb; vocational rehabilitation; vožnja avtomobila; zgornji ud