Teaching English locative prepositions - Bratož, Silva (Linguistica (Ljubljana), 2014)
Na učenje predlogov v tujem jeziku pogosto vpliva negativni transfer iz učenčevega maternega jezika. Poleg tega se pomeni, povezani z določenim predlogom, pogosto razširijo s prostorskih na abstraktne domene, zaradi česar postanejo nepredvidljivi in naključni. Tradicionalni pristopi k poučevanju tujega jezika zato kot strategijo za učenje predlogov predlagajo učenje na pamet. Po drugi stran pa pristop, ki izhaja iz kognitivnega jezikoslovja, zagovarja tezo, da so različni pomeni predlogov sistematično povezani. Članek obravnava različne vidike uporabe ugotovitev s področja kognitivnega jezikoslovja pri tujejezikovnem učenju in poučevanju s poudarkom na povezovanju teorije s praktičnimi rešitvami in učinkovitimi učnimi gradivi. V drugem delu članka je prikazan model učne razlage rabe angleških predlogov in, on in at s kognitivnega vidika. Predstavljeni so tudi rezultati raziskave, v kateri smo preverjali odziv učencev tujega jezika na učno razlago, ki temelji na ugotovitvah kognitivnega jezikoslovja. Poudarjene so prednosti eksplicitnega in sistematičnega upoštevanja medjezikovnih razlik pri poučevanju tujega jezika, pri čemer se članek navezuje tudi na vpoglede in načela Skupnega evropskega jezikovnega okvira. V zaključku so podani predlogi in pobude za nadaljnje raziskovanje na tem področju.
Keywords: anglais; angleščina; Cadre européen commun de référence pour les langues; CECRL; didactique des langues; didaktika jezika; English; enseignement des langues; kognitivno jezikoslovje; linguistique cognitive; medjezikovni transfer; poučevanje jezika; predlog; préposition; SEJO; Skupni evropski jezikovni okvir; transfert interlinguistique; tuji jeziki