Zaprte po nedolžnem - Strajnar, Neža (Bogoslovni vestnik, 2023)
V prispevku je predstavljena usoda redovnic, ki jih je po drugi svetovni vojni na Slovenskem komunistična oblast krivično obtožila ter obsodila na zaporne kazni. Predstavljeni so podatki o tem, koliko redovnic je bilo po vojni zaprtih ter kako dolgo in zakaj so prestajale kazen. Opisano je še, kako so oblasti ravnale z ženskimi redovnimi skupnostmi, kako jih je obravnaval povojni sodni sistem in kakšne so bile razmere v ženskih kazenskih ustanovah. Na podlagi analize t. i. zaporniških dosjejev, ki jih hrani Arhiv Republike Slovenije (Fond AS 1267, Republiški upravni organi in zavodi za izvrševanje kazenskih sankcij), avtorica ugotavlja, da je skupna značilnost redovnic pokončna drža, trdnost v veri, zvestoba lastnim prepričanjem – in kljubovanje represivnim ukrepom komunističnega sistema.
Keywords: 20st.; 20th century; communism; komunizem; montirani sodni procesi; redovnice; religious sisters; staged trials; women’s prisons; ženske kazenske ustanove