Stališča in pričakovanja učiteljev, svetovalnih delavcev in staršev drug do drugega v kontekstu sodelovanja med šolo in domom - Šteh, Barbara (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2011)
V prispevku se osredotočamo na vlogo nekaterih dejavnikov kakovostnega sodelovanja med šolo in domom, še zlasti smo pod drobnogled vzeli vlogo stališč in pričakovanj staršev, učiteljev in svetovalnih delavcev drug do drugega. Empirično raziskavo smo izvedli v šolskem letu 2007/08 na reprezentativnem vzorcu učiteljev osnovnih šol in svetovalnih delavcev osnovnih šol in srednjih šol v Sloveniji ter staršev otrok, ki obiskujejo 3., 5./6. in 9. razred osnovne šole. Ena glavnih ugotovitev je, da učitelji, svetovalni delavci in starši dvomijo v kompetentnost drug drugega, kar ni dobra osnova za kakovostno medsebojno sodelovanje. Temelj vzpostavljanja uspešnega sodelovanja pa je v prvi vrsti zavedanje, da si starši in šola delijo odgovornost za razvoj in socializacijo otroka ter da se v tej deljeni odgovornosti srečujejo kot enakovredni sogovorniki, ki se preko svojih raznolikih znanj, spretnosti, izkušenj in virov moči dogovarjajo o ciljih in nalogah medsebojnega sodelovanja, z namenom podpore in spodbujanja celovitega osebnostnega razvoja otroka.
Keywords: teachers; učitelji; svetovalni delavci; counselling workers; parents; starši; sodelovanje; cooperation; attitudes; stališča; expectations; pričakovanja; school; šola; sodelovanje med šolo in domom