The performance of European Union countries in decoupling socio-economic progress from environmental impacts - Vintar Mally, Katja (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2020)
Evropska unija je v preteklih desetletjih stopnjevala svoje zaveze k ločevanju socialno-ekonomskega napredka od rabe virov oziroma vplivov na okolje, zato v članku preučujemo uspešnost držav pri udejanjanju izbranih vidikov teh zavez v obdobju 1990-2016. V ta namen so izpostavljena razmerja med napredkom na področju človekovega razvoja, zlasti še pri zviševanju dohodkov prebivalcev, ter pritiski na naravne vire in ekosistemske storitve, kot jih zajema koncept ekološkega odtisa. Rezultati kažejo določeno mero uspešnosti držav Evropske unije pri ločevanju obojega, medtem ko tega za države sveta na splošno ni možno potrditi.
Keywords: človekov razvoj; ecological footprint; ekološki odtis; environmental protection; European Union; Evropska unija; human development; sustainable development; trajnostni razvoj; varstvo okolja