Thought news - Pinter, Andrej (Javnost (Ljubljana), 2003)
Članek predstavlja analitično ogrodje za interpretacijo projekta Thought News kot poskusa demokratizacije množičnih medijev. Thought News je bil izviren načrt časopisa, ki so ga med leti 1889 in 1892 pripravljali ameriški pragmatisti Dewey, Park, Mead ter novinar Ford in naj bil na dostopen način analiziral kompleksne družene procese. Kot tipična refleksija množičnega komuniciranja iz 19. stoletja je izpostavil dileme o pogojih integrirajoče difuzije informacij ter o praktičnih potencialih teoretskega znanja. V tem smislu je projekt primerljiv s teorijami Tarda in Schäffleja, ki sta si na podoben način prizadevala izboljšti delovanje tiska. Osrednja vprašanja, ki jih je odprla priprava časopisa Thought News, se še vedno postavljajo tudi ob delovanju sodobnih komunikacijskih tehnologij.
Keywords: množične komunikacije; množični mediji; mass media; demokratizacija; democracy; demokracija; objektivnost; zgodovinski pregledi