Preverjanje doseženega kurikula na osnovi standardov znanja kot izhodišče za izboljšave - Zupanc, Darko (Vodenje v vzgoji in izobraževanju, 2014)
Prispevek poudarja pomen učnociljnega kurikularnega pristopa v šolstvu in konceptualno razdelitev kurikula na tri ravni in s tem priznavanjem dejstva, da se ravni kurikula med seboj razlikujejo. Prispevek je kritičen do različnih razumevanj temeljnih pojmov med strokovnjaki (izvedbeni kurikul, cilji poučevanja, učni dosežki/izidi, pričakovani dosežki/rezultati, vsebinski standardi in standardi dosežka), kar med praktiki v šolah v Sloveniji povzroča zmedo in predstavlja oviro za izboljšave v šolstvu, utemeljene na teoretičnih okvirih. Vsaka sprememba, posodobitev in prenova v šolah še ni izboljšava. Za izboljšave v šolah je najpomembnejše poučevanje in učenje v razredih ter analiziranje doseženega, kar predstavlja kriterij, če so posamezne predlagane spremembe in novi pristopi v resnici izboljšave. Z izboljšavami v razredih in pri vodenju šol na osnovi doseženega kurikula in standardov znanja je potrebno biti zmeren.
Keywords: curriculum; implemented curriculum; instructional objectives; kurikulum; learning outcomes; ocenjevanje; PDCA cycle; performance standards; povratne informacije; preverjanje znanja; učni dosežki; učni načrti