Literaturübersetzer als Dolmetscher, Moderatoren oder sogar Autoren - Maček, Amalija (Acta neophilologica, 2018)
Književni prevajalci dandanes prevzemajo vse več vlog, ki presegajo samo prevajanje. V tem prispevku smo se osredotočili na vloge moderatorja in tolmača literarnih prireditev ter avtorja književnih del. Anketa je zajela le majhen vzorec, a je kljub temu potrdila, da so književni prevajalci pogosto "prisiljeni" moderirati in tolmačiti, saj organizatorji literarnih dogodkov ne razpolagajo z dovolj sredstvi. Prevajalci, ki so bili deležni vsaj osnovnega izo-braževanja na področju konsekutivnega tolmačenja s pomočjo zapiskov, radi in po lastnih navedbah dobro tolmačijo. Tisti, ki izobraževanja niso bili deležni, imajo pretežno slabe izkušnje. Kaže se potreba po tolmaškem izobraževanju književnih prevajalcev, ki lahko poteka na univerzah ali v poklicnih združenjih, prav tako konferenčnim tolmačem ne bi škodilo, če bi njihov izobraževalni program vseboval tudi literarne vsebine. Anketa je v presenetljivo veliki meri potrdila tudi splošno predpostavko, da bi prevajal-ci pravzaprav radi tudi sami pisali. Vsekakor pa bi morali književni prevajalci imeti status umetnikov in ne zgolj izvajalcev storitev.
Keywords: Aus-bildung; author; Autor; avtor; consecutive interpreter; education; izobraževanje; književni prevajalec; Konsekutivdolmetscher; konsekutivni tolmač; literary translator; Literaturübersetzer; moderator; respect; Respekt; spoštovanje poklica