Formiranje Kosovelovega konstruktivizma - Vrečko, Janez (Primerjalna književnost, 2010)
Razprava analizira spor Kosovel - Černigoj, ki je izšel iz nesporazumov med Kandinskim in konstruktivisti na INHUK-u, se prenesel na spor med Kandinskim in Moholy-Nagyem na Bauhausu, od tu pa s Černigojevim prihodom v Ljubljano tudi na Kosovela. S pojmoma kompozicija in konstrukcija osvetljujemo Černigojevo ljubljansko razstavo in tržaški konstruktivistični ambient, ki ga je Kosovel že leta 1924-1925 konceptualno zasnoval v pesmi Kalejdoskop in formuliral s sintagmo: "metafizični materializem". Spor med suprematizmom in konstruktivizmom, ki ga je razreševal že Lisicki, je doživel razrešitev tudi v Trstu leta 1927 s Stepančičevimi mobili in z Malevičevim Belim kvadratom, obešenim pod strop ambienta. To je pomenilo stik z izvori konstruktivizma, kar je Kosovel s svojimi konsi "x, y, z" itd. dosegel že leta 1924-1925. V tem duhu je bil tržaški konstruktivistični ambient tudi hommage umrlemu pesniku in teoretiku Kosovelu, saj je ta na področju literature s konsi dosegel to, česar Černigoju ni uspelo na likovnem področju.
Keywords: Kosovel, Srečko, 1904-1926; Trst; Černigoj, Avgust, 1898-1985; književnost; literature; likovna umetnost; visual arts; slovenska umetnost; slovenska poezija; literarna avantgarda; constructivism; konstruktivizem; likovne razstave