Analiza bibliografskih zapisov - Petrič, Karl (Uporabna informatika (Ljubljana), 2012)
Članek je bil izdelan na osnovi predraziskave, ki je bila izvedena na Ministrstvu za notranje zadeve in organov v sestavi RS v letu 2011. S pomočjo sestavljenih poizvedb so se zajeli bibliografski podatki v zvezi z nasiljem na športnih prireditvah z vzajemne zbirke COBISS/OPAC in Google učenjaka. Pri slednjem je bilo potrebno uporabiti programsko orodje Publish or Perish, s katerim je bilo možno poleg bibliografskih zapisov izvoziti še podatke o citatih. V nadaljevanju so se pri obdelavi in analizi bibliografskih podatkov ter citatov uporabili različna programska orodja (npr. za upravljanje in obdelavo bibliografskih zapisov, za analizo različnih vrst omrežij). Na podlagi analiz je bilo možno posredno ugotoviti, v kolikšni meri obravnavano nasilje ogroža javno varnost in povzroča materialne škode, ki jo morajo deloma tudi davkoplačevalci poravnati. Omenjena predraziskava je lepo pokazala velike potenciale znanstvenih zbirk podatkov (npr. katalogi, bibliografije) in ustreznih analitičnih programskih orodij pri preučevanju oziroma ocenjevanju določenih družbenih problemov.
Keywords: bibliografije; bibliografske podatkovne zbirke; knjižnični katalogi; bibliografski zapis; COBISS/OPAC; računalniška programska oprema; analiza; športne prireditve; nasilje; javna varnost; javno mnenje