Komparativna analiza podjetniške aktivnosti z globalnim indeksom podjetništva in razvoja - GEDI - Tominc, Polona (Naše gospodarstvo, 2012)
Podjetništvo je kompleksna in večplastna dejavnost, ki pomembno vpliva na ekonomski in družbeni razvoj nacionalnih gospodarstev. Zato je pomembno, da vemo, kaj vse vpliva na podjetništvo, saj sicer ni možno voditi primerne ekonomske politike, ki bi spodbudno vplivala nanj. V prispevku prikazujemo nastajanje novega merskega inštrumenta, tj. globalnega indeksa podjetništva in razvoja (GEDI), ki omogoča komparativno analizo podjetniškega podsistema ter na tej osnovi oblikovanje primernih ekonomskih ukrepov, ki temeljijo na analizah, izhajajočih iz podatkovne baze, ki je harmonizirana v svetovnem merilu.
Keywords: ekonomski razvoj; podjetja; podjetništvo; poslovne aktivnosti; merjenje; indeksi