Specifičnost rehabilitacije starostnikov - Turk, Zmago (Zdravniški vestnik, 2008)
V zadnjem desetletju je prišlo do velikih demografskih sprememb. Ljudje, starejši od 65 let, presegajo 17 % prebivalstva v Evropi. Zaradi daljše življenjske dobe nastajajo tudi dolgoročni zdravstveni problemi starostnikov, kot so kronične degenerativne bolezni, sladkorna bolezen, ateroskleroza, osteoporoza. Te bolezni zahtevajo prilagojen zdravstveni sistem. Zaradi polimorbidnosti je potrebno oblikovati biosocialnomedicinski program oskrbe starostnikov; od oskrbe na domu - do bivanja v institucijah za starostnike. Poškodbe in kronične bolezni starostnikov zahtevajo tudi angažiranje stroke v rehabilitaciji (socialne in medicinske). Najpogosteje se pri starostnikih srečujemo s spremembami mišičmo-skeletnega sistema zaradi nastankov degenerativnih bolezni, še posebej v hrbtenici in velikih sklepih. To zahteva tako fizikalno kot medikamentno zdravljenje. Poškodbe zahtevajo urgentno rehabilitacijo takoj po dogodku ali operativnem posegu. V bolnišnicah uporabljamo različne metode fizikalne in rehabilitacijske medicine, upoštevajoč soobolevnost bolnika in vse omejitve zaradi tega. Najpogostejše poškodbe so zlomi podlahti, nadlahtnice, osteoporotični zlomi vretenc in zlomi kolkov. Sodobna zdravstvena oskrba je sestavljena iz kirurškega posega, tudi endoprotetike, zgodnje medicinske rehabilitacije in pozneje oskrbe in nege v domačem okolju. Žilne bolezni zahtevajo posebej zahtevno rehabilitacijopo možgansko-žilnih dogodkih. Program vključuje zgodnjo medicinsko rehabilitacijo takoj po dogodku, zdraviliško zdravljenje in zahteva dolgotrajno nadaljnjo obravnavo v domačem okolju. Posebno pozornost posvečamo rehabilitaciji onkoloških bolnikov v paliativni oskrbi, ko so starostniki nepokretni in potrebujejo tudi negovalno ter vzdrževalno fizioterapijo. Pri onkoloških bolnikih se trudimo ohraniti kondicijo za samostojno življenje tudi z vključevanjem civilne družbe in družine v celovito oskrbo onkološkega bolnika.
Keywords: Aged; Fractures, Bone; Geriatrics; Geriatrija; gerontologija; Kost, zlomi; Ostareli; poškodbe; Rehabilitacija; rehabilitation; starostniki; therapy; vocational rehabilitation; zdravljenje