Primerjava učinkovitosti vadbe za izboljšanje moči mišic in ravnotežja trupa med vadbo na napravi 3d Newton in fizioterapevtskimi vajami za stabilizacijo trupa pri dekletih z adolescentno idiopatsko skoliozo - Udovčić Pertot, Anja (Rehabilitacija (Ljubljana), 2017)
Izhodišča: Naprava 3D Newton je visokotehnološka naprava, ki je namenjena izboljšanju moči mišic trupa in propriocepcije pri osebah z različnimi diagnozami, med drugim tudi s skoliozo. Rezultati nekaterih študij so potrdili vpliv na ravnotežje. Z manjšo pilotsko raziskavo smo želeli primerjati učinkovitost vadbe na napravi 3D Newton s fizioterapevtskimi vajami (SFO), ki temeljijo na tridimenzionalni samopopravi in stabilizaciji trupa v popravljenem položaju. Metode: V raziskavo je bilo vključenih osem deklet (starih od 12 do 16 let), ki smo jih naključno razdelili v dve skupini (vadba na 3D Newtonu ali SFO). Pred obravnavo in po njej smo opravili testiranje na napravi 3D Newton za oceno ravnotežja (propriocepcije, test A) in moči mišic trupa (test B). Dekleta so vadbo obiskovala 2-krat tedensko, pet tednov. Rezultati: Pri šestih od osmih deklet smo sicer ugotovili izboljšanje rezultatov pri obeh testih, vendar izboljšanje pri nobeni od skupin ni bilo statistično značilno (skupina 1 % test A: p=0,534, test B: p=0,158; skupina 2 % test A: p=0,437, test B: p=0,082). Prav tako nismo ugotovili statistično značilnih razlik pri primerjavi izboljšanja testov po SFO in vadbi na 3D Newton (Test A: p=0,721; Test B: p=0,800). Zaključek: Vadba na dragi napravi 3D Newton ne prinaša bistvenega izboljšanja ravnotežja in moči mišic v primerjavi z vajami, zato njena uporaba pri najstnicah s skoliozo ni upravičena.
Keywords: Adolescent; Exercise Therapy; mišična moč; muscle strength; postural balance; propriocepcija; proprioception; Scoliosis; skolioza; telesno ravnotežje; trunk; trup