Zasevek karcinoma debelega črevesa v pogačico - Repše-Fokter, Alenka (Zdravniški vestnik, 2001)
Izhodišča. Čeprav so kostni tumorji pogosto pojavljajo v področju kolena, so primarni tumorji pogačice zelo redki, še redkejši pa so zasevki v pogačico. V prispevku predstavljamo primer zasevka adenokarcinoma debelega črevesa v pogačico pri 53-letnem moškem, na katerega smo posumili zaradi bolečine, otekanja in fleksijske kontrakture, osteolitične lezije na rentgenogramu ter ga verificirali s tankoigelno aspiracijsko biopsijo in citopatološko preiskavo. Bolnika so nato paliativno zdravili z analgetiki in obsevanjem.
Keywords: Adenocarcinoma; Adenokarcinom; Biopsija aspiracijska; Biopsy, needle; Bone neoplasms; Colonic neoplasms; debelo črevo; karcinom; Kolon, novotvorbe; Kost, novotvorbe; Middle age; Neoplasm metastasis; Novotvorba, metastaza; Patela; Patella; Pathology; pogačica; rak (medicina); Secondary; Srednja leta