The role of the minority languages in Slovene education policy - Čok, Lucija (Geographica Slovenica, 2001)
Pričujoči prispevek želi izpostaviti izobraževalno vlogo oziroma učenja jezika soseda v slovenskih šolah, prednostno na obmejnem, narodnostno mešanem ozemlju. Pri tem se avtorica opira na primere iz Slovenske Istre oziroma izsledke študije opravljene na območju ob slovensko-italijanski meji. Izpostavljena je politika izobraževanja na dvojezičnem ozemlju in učenje drugega jezika v šolah tega območja. Izkušnje kažejo, da učenje jezika soseda od otroštva dalje izboljšuje izhodiščni položaj osebe rojene na dvojezičnem območju. Taka oseba ni le bolj prilagodljiva, temveč tudi tolerantna in sposobna ubrati pota koeksistence oziroma konsenza, saj jo izobraževalni sistem ne utesnjuje v razmišljanju, ampak ji na široko odpira vrata kulture soseda. S tem, ko spoznava, postaja taka oseba oziroma otrok v razmišljanju širok in utrjen za preizkušnje življenja.
Keywords: Slovenia; Slovenija; pouk; jezikovni pouk; tuji jeziki; narodne manjšine; jezikovne manjšine; bilingualism; dvojezičnost; jezikovni preklop; social psychology; socialna psihologija; strpnost