Prvo opazovanje dolgorepe govnačke Stercorarius longicaudas v Sloveniji - Denac, Damijan (Acrocephalus, 2000)
Dne 3.7.1996 je bila na reki Dravi v Markovcih pri Ptuju prvič v Sloveniji opazovana dolgorepa govnačka. Ptico je opazovalo pet ornitologov. Opazovanje je dokumentirano s fotografijami in video posnetkom. Opazovani osebek je bil odrasel v poletnem perju. Največ opazovanj govnačk v Sloveniji je z akumulacijskih jezer reke Drave (5), kjer so bile opazovane že velika Catharacta skua, bodičasta Stercorarius parasiticus, lopatasta S. pomarinus indolgorepa govnačka S. longicaudus. Pojav dolgorepe govnačke na Ptujskem jezeru je verjetno povezan s ciklonom, ki je nekaj dni pred opazovanjem zajel skoraj vso osrednjo Evropo in je v Sloveniji povzročil večdnevno deževje s poplavami.
Keywords: bird; Birds; ptice; Ecosystem; ornitologija