Citiranje tujih revij v reviji Knjižnica - Tomšič, Neli (Knjižnica, 2000)
Knjižnica je temeljna revija s področja bibliotekarstva v Sloveniji in je tudi indeksirana v mednarodni bibliografski zbirki LISA. Različne bibliometrijske raziskave so bile že opravljene na reviji Knjižnica (prva že v letu 1984). Cilj teh raziskav je bil zbrati boljše informacije o reviji, tako da so poudarile pozitivne razvojne spremembe in možne slabosti. Četudi je Knjižnica lokalna revija, ki jo določa dejstvo, da so članki v slovenskem jeziku in teme odsevajo dosežke in cilje bibliotekarstva v Sloveniji, ni izolirana od svetovnih trendov. To lahko opazimo na osnovi citiranja člankov v mednarodnih revijah s področja bibliotekarstva in informacijskih ved. Temeljni cilj raziskave je bil merjenju tega vpliva s štetjem citatov člankov iz tujih, mednarodnih revijah, v člankih objavljenih v Knjižnici v obdobju 1991-1998. Drugi cilj pa je bil ugotavljanje temeljnih revij s področja bibliotekarstva in informacijskih ved in njihove prisotnosti v slovenskih knjižnicah. Rezultat raziskave je vzpostavitev baze citiranih revij. Z edino izjemo revije IFLA journal so najbolj citirane revije večinoma s področja informacijskih ved. Vse najbolj citirane revije se nahajajo tudi v knjižnih zbirkah večjih slovenskih knjižnic.
Keywords: Knjižnica; library; bibliometrična analiza; citiranje; strokovne revije