A 3-D mathematical model of solidification of feeding distances of cast-steel bars - Grozdanić, Vladimir (Materiali in tehnologije, 2004)
Razvit je bil tridimenzijski matematični model za strjevanje jeklenih palic v formi iz silikatnega peska. Fourierova parcialna diferencialna enačba za toplotno prevodnost je bila rešena z modificirano Brianovo implicitno metodo končnih elementov. Metoda olajša obravnavo robnih pogojev in skrajša čas operacije matematičnega modela. Termofizikalne lastnosti materialov sistema litja so odvisne od temperature, zato je model nelinearen. Računalniški program je bil napisan v ASCII Fortran in izračunan na računalniku SPERRY 1106. na osnovi numerične simulacije strjevanja je bila v formi iz silikatnega peska razvita nova odvisnost med razdaljo napajanja in debelino jeklene palice. Rezultati se zadovoljivo ujemajo z empiričnimi podatki iz literature.
Keywords: jeklo; palice; matematični modeli; strjevanje