Comparison of offline and online focus groups for pretesting sensitive survey questionnaires - Lozar Manfreda, Katja (Teorija in praksa, 2025)
Študija primerja tradicionalne sinhrone fokusne skupine s sinhronimi spletnimi fokusnimi skupinami (s pisnim klepetom) za testiranje občutljivih anketnih vprašanj. Kljub pričakovani višji kakovosti podatkov v spletnih fokusnih skupinah zaradi bolj zasebne situacije je primerjava 42 fokusnih skupin (po 21 za vsak tip) pokazala minimalne razlike v količini in kakovosti podatkov, zaznane razlike pa so bolj rezultat kakovosti prepisov, izkušenj in socialnih veščin moderatorjev, homogenosti in medsebojnega poznavanja udeležencev kot pa tipa fokusnih skupin. To nakazuje, da so spletne fokusne skupine lahko alternativa ali dopolnilo tradicionalnim fokusnim skupinam za testiranje občutljivih anketnih vprašanj, zlasti v primeru stroškovnih omejitev, epidemij, večjih geografskih razdalj ali drugih omejitev pri osebnih interakcijah.
Keywords: data quality; Fokusne skupine; kakovost podatkov; offline focus group; online focus group; pretesting survey questions; sinhroni klepet; spletne fokusne skupine; synchronous chat; testiranje anketnih vprašanj; tradicionalne fokusne skupine; Vprašalniki