Obolenja prebavil in nujna stanja v obdobju novorojenčka - Burja, Silva (Medicinski razgledi, 2012)
V skupini novorojenčkov z običajnimi prebavnimi težavami je tudi pomembna skupina otrok z zelo resnimi obolenji prebavil s kirurškimi diagnozami. Prispevek je osredotočen na tiste, ki jih najpogosteje srečamo v praksi in razpravlja o nekaterih potencialno ogrožajočih prirojenih anomalijah in drugih obolenjih prebavil, ki se pojavijo že v obdobju novorojenčka. Naš namen je bil poglobiti razpravo o tej problematiki s poudarki na pomembnosti hitrega in pravilnega ukrepanja v vsakodnevni praksi.
Keywords: Gastrointestinal Diseases; Gastrointestinalne bolezni; Emergencies; Nujna stanja; Dojenček, novorojenček; Infant, Newborn; novorojenčki; prebavila