BOHICA - Elving, Wim (Teorija in praksa, 2011)
Hitrost in pogostost sprememb je ponavljajoča se tema v organizacijski literaturi. Hitrost se zdi vedno večja, pogostost pa naj bi naraščala celo eksponenčno. To nas navaja k še intenzivnejši analizi 'utrujenosti od sprememb', kot se ja ta doslej že odrazila v strokovni in znanstveni literaturi. Navkljub številnim prispevkom na to temo pa se zdijo izvor, posledice in zapleti okrog nje še vedno nejasni. Pomanjkanje soglasja o sprejemljivosti in nujnosti sprememb lahko vodi k negativnemu odnosu, ki ga lepo ponazarja izrek: 'Skloni se, prihaja spet!'. Naša skupina je izoblikovala inštrument za merjenje utrujenosti od sprememb, ki smo ga proučili v povezavi s pomembnimi vidiki sprememb v komuniciranju kot tudi v odnosu do upornosti proti spremembam in do negotovosti. Relevantnost našega konstrukta je preverljiva, saj je naše raziskovanje odkrilo močne povezave med spremenljivkami.
Keywords: Organizacijske spremembe; Organizational change; Communication; Komuniciranje; Empirical analysis; Empirična analiza; podjetja; zaposleni; spremembe; utrujenost