Hrasti - Quercus spp. - Jurc, Maja (Gozdarski vestnik, 2006)
Prikazujemo sedem vrst metuljev, ki obžirajo hrastove liste: gobar (Lymantria dispar), zeleni hrastov zavijač (Tortrix viridana), mali zimski pedic (Operophthera brumata), veliki zimski pedic (Erannis defoliaria), hrastov sprevodni prelec (Thaumetopoea processionea), zlatoritka (Euproctis chrysorrhoea) in prstaničar (Malacosoma neustria). L. dispar in T. viridana sta se v submediteranskem in predpanonskem območju Slovenije pojavljala večkrat v močnejših gradacijah in povzročala škode. Naslednje dve vrsti pri nas povzročata manjše golobrste predvsem v naravnih sestojih doba v Prekmurju in Krakovskem gozdu ter v sestojih termofilnih hrastov v primorskem območju. T. processionea, E. chrysorrhoea ter M. neustria sporadično povzročajo poškodbe listja hrastov. Ugotavljajo, da se metulji defoliatorji pojavljajo v evropskih gozdovih vse pogosteje in začenjajo ponovno povzročati velike škode.Tudi pri nas ugotavljamo v zadnjih letih ponavljajoče se golobrste v hrastovih sestojih. Na kratko je prikazana morfologija, bionomija, opis poškodb, morebitne zamenjave, gostitelji, najpomembnejši naravni sovražniki inza nekatere omenjene vrste tudi vzroki za nastanek in nadaljevanje gradacij ter ogroženost sestojev.
Keywords: hrasti; Quercus sp.; žuželke; metulji