.S L O V E N K A' Št. 14 Doma. Kipeča ciilirena toda (Moussierendes Zuckerwasser) je prav izvrstna hladilna in okusna pijača, ki tudi bol- nikom prav ugaja 30—35 i. vode treba zavreti in stopiti v njej med kuhanjem 2 klg. belega cukra. Potem naj se,; tekoGina sTiladi do 18" R. ter se primeša 10 klg, kvasu.-'Zdaj se vlije tekočina v sodček ta se postavlja v klet. Kmalo za- čne v sodu.vreti in kvas odteče iz vehe Včasih treba cukrene vode doliti,, da ostane, sod vedno tako poln, da zamore kvas odteči, ce se nič več iz soda ne dviga, se do- bro zabT]e. L-ez nekaj dnij se pogleda, ali se je tekočina že sčistila. Ako je čista, se pretoči v vinske bu- teljke, ki i)a ne smejo biti pretenke, ker bi sicer lahko počile. V vsako steklenico se;dene i)—10 gr. stolčenega cukra a steklenice se dobro zamaše iu zapečatijo ter se postavljajo pokonci v hladno klet. Čez nekaj dnij je pijača dobra, ko se steklenica odmaši, začne voda ki- peti ko šampanje. včasih celo zamašek daleč odleti. K^e boljša je voda, ako se denejo v sodček tudi lupine dveh limon. Ta voda je zlasti v vročem letnem času prav iz- vrstna in hladilna.