Bidermajerske prvine v dveh Stritarjevih besedilih - Bogataj-Gradišnik, Katarina (Primerjalna književnost, 2001)
Članek skuša odkriti prvine literarnega bidermajerja v dveh Stritarjevih besedilih, v vaški zgodbi Svetinova Metka in v družinskem romanu Gospod Mirodolski. Nahaja jih v idilski zasnovi teh dveh besedil, v njunem svetobolnem "življenjskem občutju"; nadalje v "sekundarnih pripovednih prvinah", kakor so vstavki v verzih in prozi, v opisih krajine in žanrskih prizorih ter naposled v refleksiji in konverzaciji. Poleg tega so nekateri liki utelešenje bidermajerskih idealov.
Keywords: Stritar, Josip, 1836-1923; Slovene literature; slovenska književnost; slovenska proza; Stritar, Josip: Svetinova Metka; Stritar, Josip: Gospod Mirodolski; bidermajer; literarne študije