UYODNE nĄIsLI Sedemdeset odstotkov smrti je posledica nezdravega načina Življenja in škodĺjivih razvad. Novejše epidemiološke raziskave kaŽejo, da je ob kajenju prehrana najpomembnejši dejavnik tveganja za nastanek raka in da je tretjina vseh smrti zaradi raka posledica nepravĺlne prehrane. Zdrava prehrana zmanjšuje tveganje za nastanek najpogostejših rakov, še zlasti pa za bolezni srca in oŽil1a. Zdrava prehrana ne pomeni uŽivanje samo rastlinske hrane ali makrobiotiko, temveč je vsaka uravnoteŽena prehrana, ki vsebuje malo beljakovin in maščob Živalskega izvora ter dovolj sveŽega sadja, zelenjave in balastnih snovi. Poleg uravnoteŽene prehrane je za preprečevanje raka pomembno tudi vzdżevanje ustrezne telesne teŽe in vsakodnevna telesna aktivnost. lzboljšanje prehrambenih navad, zmanjšanje uŽivanja alkohola, vzdrŽevarye ustrezne telesne teŽe in vsakodnevna telesna aktivnost lahko zmanjšajo zbolevnost in umrljivost za rakom. Z nameno izboljšati prehrambene naüađe Slovencev, predvsem pa, da bi ljudje spoznali, da lahko sami zmanjšajo zbolevnost za rakom, če bodo upoštevali priporočila s|ovenskegá in evropskega kodeksa proti raku, smo letošnji 8. Rejev seminar, ki potéka v času evropskega tedna boja proti raku, posvetilizdravi prehrani. Seminar je namenjen Vsem, ki opravljajo zdravstveno vzgojno delo v okvĺru regijkih društev za boj proti raku, območnih zdruŽery Rdečega kriŽa, regionalnih zavodov za zdravstveno varstvo, predvsem pa je ňamenjen učiteljem in predavateljem zdravstvene vzgoje v šolah. Prepričani smo, da bo Vsem, ki opravljajo zdravstveno vzgojno delo, knjiŽica, v kateri so zbrana najpomem-bnejša dejstva o vlogi zdĺave prehrane pri preprečevanju raka, v veliko pomoč pri njihovem zdravstveno vzgojnem delu na področju preprečevanja bolezni raka. doc. dr. Borut Štabuc 3