Cell electropermeabilization to small molecules in vitro - Maček Lebar, Alenka (Radiology and oncology (Ljubljana), 2001)
V članku predstavljamo sistematično študijo vloge različnih električnih parametrov (število, trajanje in amplituda električnih pulzov) v procesu elektropermeabilizacije celic DC3F za majhne molekule in vpliva teh parametrovna preživetje celic. Permeabilizacijo celic in njihovo preživetje smo določili za dvajset različnih naborov električnih pulzov. Število električnih pulzov smo spreminjali od 1 do 64, njihovo trajanje pa med 20 mikros in 1 ms. Najpomembnejši električni parameter je amplituda električnih pulzov, saj sproži proces elektropermeabilizacije in proces umiranja celic. Tako v primeru elektropermeabilizacije celic kot tudi ob študiju celičnega preživetja smo ugotovili, da se parameter U5o (tj. amplituda električnih pulzov pri kateri je permeabiliziranih (ali mrtvih) 50% celic v populaciji) nespremeni, če uporabljeni vlak električnih pulzov sestavlja več kot 16 električnih pulzov. Ugotovitev je neodvisna od njihovega trajanja. Perrneabilizacija je učinkovitejša, če uporabimo daljše električne pulze. Takosistematično študijo vpliva električnih parametrov na elektropermeabilizacijo in preživetje celic lahko uparabimo kot osnovo za optimizacijo elektropermeabilizacijskih pogojev pri različnih aplikacijah elektropermeabilizacije.
Keywords: biomedicina; celice; Cell survival; Electromagnetic fields; Electroporation; elektrofiziologija; Fibroblasts; fiziologija; preživetje; Propidium