Hormonske spremembe in vstop v pomenopavzo - Geršak, Ksenija (Farmacevtski vestnik, 2025)
Menarha in menopavza sta ključna fiziološka mejnika v življenju ženske, ki sprožita številne telesne in duševne spremembe. Leta 2011 je Svetovna zdravstvena organizacija posodobila nomenklaturo reproduktivnega staranja, ga razdelila na različne stadije in uvedla pojem menopavznega prehoda. Menopavzni prehod običajno nastopi okoli 40. leta starosti in prinaša številne hormonske spremembe in vpliv na menstruacijske cikluse. Zmanjša se tvorba anti-Müllerjevega hormona in estradiola, ki jima sledi naraščanje folikle stimulirajočega hormona. Zmanjšanje kakovosti jajčnih foliklov vodi v zmanjšanje plodnosti in odsotnost ovulacije, menstruacije pa postanejo neredne in podaljšane. Prehod v zgodnjo pomenopavzo opredeljuje zadnja menstruacija. Obdobje spremljajo težave s termoregulacijo, urogenitalne spremembe, večje tveganje za srčno-žilne bolezni in spremembe v psihičnem zdravju. V pozni pomenopavzi se hormonski nivoji stabilizirajo, a trajno vplivajo na splošno zdravje ženske.
Keywords: hormonal changes; Hormoni; hormonske spremembe; menopausal transition; Menopavza; menopavzni prehod; pomenopavza; postmenopause