Osnovni tendencii v užyvanni čyslivnykiv v ukrains'kij movnij praktyci XXI storiččja - Kolibaba, Larysa (Slavistična revija, 2025)
Članek analizira glavne trende v uporabi števnikov v ukrajinski jezikovni praksi v prvi četrtini 21. stoletja. Ugotovljene trende smo razdelili v dve skupini: 1) pozitivni in 2) negativni. Med pozitivne trende uvrščamo povečano rabo oblik s končnicama -?? in -?? v stranskih sklonih čistih količinskih števnikov, širitev združljivosti zbirnih števnikov s samostalniki vseh spolov ter zamenjavo predložnih oblik mestnika s števniki v obliki rodilnika brez predloga v časovnih konstrukcijah. Kot negativne trende razlagamo ujemanje števnikov dva, tri, štiri v množinskem imenovalniku s samostalniki moškega spola druge sklanjatve na -a (-?), kombiniranje količinskih števnikov s tujim sestavnim delom top-, nepravilno poimenovanje koledarskih let ter kršitve pravil sklanjanja števnikov — poimenovanj stotin. Ugotovljeno je bilo, da so zabeleženi trendi v veliki meri posledica zunajjezikovnih (ideoloških) in znotrajjezikovnih (slovničnih) dejavnikov. Poskusili smo oceniti spremembe v uporabi števnikov z vidika njihove skladnosti z zgodovinsko oblikovanimi slovničnimi značilnostmi ukrajinskega knjižnega jezika in praktične smotrnosti.
Keywords: 21. st.; 21st century; jezikovna raba; modern Ukrainian language usage; numerals; števnik; trendi; trends; Ukrainian language; ukrajinščina