Ročno ali digitalno? Obdelava lesa v OŠ - Golob, Miha (Pedagoška perspektiva, 2025)
Prispevek obravnava možnosti vključevanja sodobnih oblik obdelave lesa v osnovnošolski pouk tehnike. V ospredju je kombinacija ročnega dela in digitalne obdelave z enostavnim CNC rezkarjem. Članek izpostavi, da lahko že s preprostimi tehničnimi rešitvami ustvarimo učno izkušnjo, ki povezuje analogno in digitalno ter povečuje razumevanje tehničnih postopkov. Hibridni pristop omogoča razvijanje motoričnih spretnosti, prostorskega zaznavanja in tehnične pismenosti, učenci pa lažje razumejo razliko med tradicionalnim in sodobnim načinom izdelave. Prikazane so tudi možnosti konkretne izvedbe učnih ur z omejenimi viri in poudarjena motivacijska vrednost takšnega pouka. Predlagan pristop je uporaben v okviru rednega pouka ali kot del tehniškega dne oziroma interesne dejavnosti. Članek se opira na domače vire, dobre prakse in spodbuja šole k uvajanju tehnologij, ki so bile doslej značilne predvsem za višje stopnje izobraževanja.
Keywords: CNC technology; CNC tehnologija; les; manual processing; osnovna šola; primary school; ročna obdelava; technical education; tehnično izobraževanje; wood