Razumevanje športne vadbe skozi vidik statičnega sistema - Ušaj, Anton (Šport (Ljubljana), 2019)
Na osnovi podatkov in rezultatov raziskave na tekačih na srednje in dolge proge (Šturm, J.; Ušaj A., 1985) in na osnovi podatkov iz tekmovalnih sezon nekaterih kvalitetnih slovenskih tekačev na 800 m sta bila izdelana in preizkušena dva modela: regresijski, ki je uporabil podatke 65 tekačev, in hitrostni, ki je uporabil rezultate nekaterih posameznikov. Namen naloge je bil ugotoviti, katere nove informacije lahko ponudita oba modela. Ugotovljeno je, da je regresijski model uporaben pri opazovanju jakosti povezav med posameznimi značilnostmi tekačev: vmax, v400 in v12min in njihovo tekmovalno zmogljivostjo, pa tudi pri opazovanju povezav med značilnostmi vadbe in posameznimi značilnostmi tekačev. Ugotovljeno je, da se pri doseganju vrhunskih rezultatov v teku na 800 m vloga vzdržljivosti ne zmanjšuje kljub skrajšanju trajanja teka. Hitrostni model je po drugi strani bolj primeren pri opazovanju vadbenih učinkov pri posameznem tekaču. Posebej je to učinkovito pri simulaciji doseganja svetovnih rekordov.
Keywords: 800 m running; hitrostni model; regresijski model; regression model; simulacije; simulations; sport; statical systems; statični modeli; šport; tek na 800 m; velocity model