Socialno-psihološki vidik uporabe spletnega socialnega omrežja Facebook skozi prizmo dejavnikov selektivnega samopredstavljanja - Selak, Špela (Teorija in praksa, 2019)
Z vzponom novih tehnologij in spletnih social- nih omrežij smo priča transformaciji samopredstavlja- nja, pri čemer so spremembe, ki vplivajo na samopredsta- vljanje, širše od tehnoloških. V prispevku s kvantitativno raziskavo preverjamo vpliv predpostavljenih osebnostno- -razvojnih dejavnikov na selektivno samopredstavljanje in pogostost aktivnosti na spletnem socialnem omrežju Facebook, pri čemer upoštevamo vidik narcisizma in navezanosti kot pomembnih elementov inter-/intrapsi- hičnih procesov. Preverjamo tudi vpliv starosti na selek- tivno samopredstavljanje in pogostost aktivnosti na tem spletnem socialnem omrežju ter vse skupaj umestimo v širši družbeni kontekst. Rezultati nakazujejo pomembno vlogo narcističnih teženj (narcistična grandioznost) in stilov navezanosti pri spletnem vedenju (selektivno samo- predstavljanje) ter pomembno vlogo starosti pri pogosto - sti aktivnosti na spletnem socialnem omrežju Facebook.
Keywords: Attachment behavior; Družbena omrežja; Facebook; Facebook (Electronic resource); Narcisizem; Narcissism; Navezanost; Samopredstavitev; Self-presentation; Social networks