Vpliv različnih parametrov na trdnostni preračun toplotno obremenjenega žarometa - Wagner, Andrej (Strojniški vestnik, 2006)
Sodobni žarometi so večinoma izdelani iz plastičnih mas, ki so sicer zelo primerne za izdelavo zahtevnih oblik, vendar so navadno temperaturno slabo obstojne. Posledice temperaturnih obremenitev so deformacije, ki imajo lahko vpliv na fotometrične lastnosti ter na odpornost zarometa na zunanje vplive. V pričujočem prispevku smo z metodo končnih elementov (MKE) za dejanski primer zarometa podjetja Saturnus avtooprema d.d. določili napetostno deformacijsko stanje v okrovu zarometa kot posledico temperaturnih obremenitev. Ugotavljali smo vpliv različnih parametrov in tipa končnih elementov na termo-mehansko analizo. Z metodo končnih elementov smo izračunali deformacije okrova z namenom odprave netesnosti med pokrovom in okrovom žarometa.
Keywords: žarometi; obremenitve temperaturne; stanja napetostno-deformacijska; metode končnih elementov; trdnost; temperaturni profil; finite element method; metoda končnih elementov