An investigation of slipping in Rolamite-type mechanisms - Ulozas, Ričardas Viktoras (Strojniški vestnik, 2004)
V tem prispevku obravnavamo dve vrsti zdrsa v natančnem mehanizmu med valjem in trakom, imenovanim "Rolamite" tračni mehanizem (oblikovno in vzmetno drsenje). Dva valja sta povezana s prilagodnim trakom v mehanizem, tako da je povezava med njima le preko prilagodnega traku, katerega konca sta pritrjena na usmerjevalni ravnini. V mehanizmu pride do oblikovnega zdrsa, ki zavisi od debeline traku. Izravnavo oblikovnega drsenja dosezemo z uporabo dodatnih valjev, katerih usmeritev je nasprotna usmeritvi obeh glavnih valjev. Obravnavamo tudi vpliv prostih koncev prilagodnega traku na natančnost nastavitve mehanizma. Podane so računske enačbe za odmero in izračun vzmetnega drsenja "Rolamite" tračnega mehanizma. Dokazana je povezava med raztezkom prostih koncev in odpornimi silami gibanja. Vrednost vzmetnega zdrsaje neposredno odvisna od odpornih sil, amplitude gibanja in lege nihajnega središča. Podana je shema izravnave zdrsa. Izpeljane so računske zveze, ki dovoljujejo določanje parametrov vzmetne izravnave z izločitvijo vzmetnega drsenja.
Keywords: mehanizmi Rolamite; zdrsavanje; drsenje oblikovno; drsenje vzmetno; kompenzatorji; transportne naprave; mehanizmi; valj; trak; drsenje