Apoptosis of human malignant glioma-derived cell cultures treated with clomipramine hydrochloride, as detected by annexin-V assay - Parker, Katharine A. (Radiology and oncology (Ljubljana), 2006)
Izhodišča. Predhodne raziskave v našem laboratoriju so pokazale, da klomipramin hidroklorid (CLOM), triciklični antidepresiv, ki ga uporabljamo že30 let, in vitro selektivno ubija neoplastične glialne celice in pri tem ne prizadene normalnih možganskih celic. Namen naše raziskave je bil oceniti celične kulture malignega glioma, ki smo jih odvzeli različnim bolnikom. Želeli smo ugotoviti, ali so različno občutljive na CLOM. Posebno nas je zanimala apoptoza, saj CLOM deluje na mitohondrije tumorskih celic in na ta način sproži apoptozo. Pri tem smo uporabljali pretočno citometrijo in Annexin-V. Glede na koncentracijo zdravila in čas inkubacije smo želeli ugotaviti mehanizem celične smrti, ali ta nastane predvsem zaradi nekroze ali zaradi apoptoze. Metode. Celice smo inkubirali do 6 ur z različno koncentracijo CLOM-a (20miM - 100miM). Sledila je priprava celic za pretočno citometrijo, kjer smo uporabili tudi Annexin-V FITC in propidium iodid. Rezultati. Preiskavo smo naredili s petimi malignimi gliomi. Pri dveh so imelecelice manj apoptoze, koncentracija CLOM-a je bila 60miM ali več. Pri treh, kjer smo uporabili zgodnje celične linije, pa smo opazili zelo izrazito apoptozo, koncentacija CLOM-a je bila do 100miM, inkubacija pa 6 ur. Vzporednosmo preiskovali normalne humane astrocite in ugotovili, da CLOM v omenjenih koncentracijah ni povzročil njihove smrti. Zaključki. Preiskava z Annexinom-V bi lahko služila testiranju posamičnih bolnikov - ob analizi Bcl-2in genskem CYP preiskovanju - ugotavljali bi lahko, ali so njihove tumorske celice občutljive na CLOM.
Keywords: Analysis; Aneksin V; Annexin V; antidepresivi; Apoptosis; Apoptoza; Astrocitom; Astrocytoma; Brain Neoplasms; celične kulture; Clomipramine; Drug Effects; Glioblastom; Glioblastoma; gliom; Klomipramin; možgani; Možganske novotvorbe; novotvorbe; onkologija; therapy; tumor; Tumor Cells, Cultured; tumorske celice; Tumorske celične kulture; zdravljenje