Embolizacija uterine arterije, nova metoda zdravljenja miomov maternice - But, Igor (Zdravniški vestnik, 2004)
Izhodišča. Embolizacija uterine arterije (EUA) je novejša, minimalno invazivna metoda zdravljenja miomov maternice, ki jo od leta 2001 izvajamo tudi v Splošni bolnišnici Maribor. Namen naše raziskave je bil oceniti morebitno objektivno izboljšanje po posegu, hkrati pa smo želeli tudi ugotoviti, kako so sam poseg doživele bolnice in kako po treh mesecih ocenjujejo njegov uspeh. Metode. EUA smo izvedli pri 28 bolnicah s solitarnim miomom maternice. Ob koncu prvega in tretjega meseca po EUA smo s pomočjo ultrazvočne naprave ATL-HDI 3000 izmerili velikost in nato izračunali volumen mioma. Vsem bolnicam, pri katerih je bila EUA izvedena pred več kot tremi meseci, smo po pošti na dom poslali poseben vprašalnik s priloženo vizualno analogno lestvico ter jih zaprosili za njihovo oceno uspeha zdravljenja. Pri opisovanju podatkov smo uporabili neparametrično deskriptivno statistiko. Rezultati. Povprečni premer miomov je pred EUA znašal 63 mm, ti miomi pa so v 71,4% ležali transmuralno. Poseg je uspel pri 26 bolnicah (92,9%), v prvem mesecu po EUA sta se spontano izločila dva submukozna mioma, ostali miomi pa so se 3 mesece po posegu zmanjšali za 54,0%. Tri mesece po EUA se je vodilni simptom izboljšal za več kot 72,7% in kar 90,9% žensk meni, da je njihova kakovost življenja po EUA bistveno boljša, stopnjo izboljšanja pa so ocenile v povprečju kot 58,6%. Zaključki. Naši rezultati kažejo, da je EUA zelo učinkovita in tudi varna metoda zdravljenja simptomatskih miomov maternice. Bolnice so s posegom zadovoljne, njihovo zadovoljstvo pa bi bilo še večje, če bi bila analgezija v obdobju po embolizaciji ustreznejša.
Keywords: Arteries; Arterije; Embolizacija, terapevtična; Embolization, therapeutic; Follow-up studies; Leiomiom; Leiomyoma; Maternica; Sledilne študije; Uterus