Palestina v ognju - Zupančič, Jernej (Geografski obzornik, 2025)
Izraelsko-palestinski (judovsko-arabski)spor je eden najdaljših in najbolj zapletenih konfliktov na svetu. Gre za več kot stoletje trajajoč spopad za ozemlje in nadzor nad viri. Vojne so oblikovale politični zemljevid in ustvarile gosto naseljeno, k obrambi usmerjeno kulturno pokrajino. Jeseni 2023 se je začela vojna v Gazi, najdaljši intenzivni spopad doslej, ki nadaljuje dolgo zgodovino napetosti med Judi in Arabci.
Keywords: arabsko-izraelski spor; Bližnji vzhod; conflict areas; Gaza; Israel; Izrael; izraelsko-palestninska vojna; krizna območja; Middle East; Palestina; Palestinci; political geography; politična geografija; vojni konflikti