High-strength low-alloy (HSLA) steels - Skobir Balantič, Danijela Anica (Materiali in tehnologije, 2011)
Visokotrdna malolegirana konstrukcijska jekla (HSLA) spadajo med tehnično pomembne konstrukcijske materiale in vsebujejo majhne količine legirnih elementov, kot so niobij, titan, vanadij, aluminij, ki zaradi tvorbe stabilnih karbidov, nitridov ali karbonitridov zvišajo natezno trdnost materiala in vplivajo na trdnost. Ta jekla vsebujejo manj kot 0.1 % legirnih elementov, ki se lahko uporabljajo posamezno ali v kombinaciji, natezna trdnost pa je lahko dva do trikrat višja kot pri navadnem ogljikovo-manganovem jeklu. Danes so v uporabi tudi mikrolegirana lita jekla, ki se največ uporabljajo za izdelavo raznih industrijskih delov, za kar so bili prej potrebni dragi proizvodni procesi.
Keywords: malolegirana jekla; mikrolegirana jekla; karbidi; nitridi; karbonitridi; mehanske lastnosti