Research on the position-pressure master-slave control for a rolling shear hydraulic servo system - Jun, Wang (Strojniški vestnik, 2015)
Na univerzi za znanost in tehnologijo v Taiyuanu so bile razvite potujoče hidravlične škarje, ki se uporabljajo za rezanje jeklenih plošč debeline do 35 mm. Če debelina jeklenih plošč presega 35 mm, imajo potujoče škarje težave z rezanjem in podatki kažejo, da ni mogoče dovolj hitro vzpostaviti tlaka. Razlog je v tem, da škarje uporabljajo le zaprtozančno krmiljenje položaja in tlak ni pod nadzorom. Za razrešitev problema predlagamo novo funkcijo za glavno/podrejeno krmiljenje položaja/tlaka, ki lahko izboljša točnost položaja in tlaka. Zahteve krmiljenja položaja in tlaka so si navidezno v nasprotju, zato uspešno krmiljenje obeh parametrov predstavlja poseben izziv. Nova krmilna funkcija je zasnovana kot dvojen zaprtozančni sistem, kjer ima glavno vlogo krmiljenje položaja in sekundarno vlogo krmiljenje tlaka.
Keywords: hidravlični sistem; krmiljenje položaja; krmilni sistemi; natančnost; potujoče škarje; pretvorba; stabilnost